Mérnöki Kar kutatási projektjei

Név Tudományág Kutatóműhely Kulcsszavak Hasznosíthatóság szintje
A fűszerpaprika őrlemények minősítési lehetősége a növényi olajjal kioldott színezékek CIEL*a*b*színkoordinátái alapján Mezőgazdaság Folyamatmérnöki kutatócsoport színmérés Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
A kultúra és az egészségtudat integrálása az élelmiszeripari szakképzésbe kutatási projekt Üzleti tudományok A kultúra és az egészségtudat integrálása az élelmiszeripari szakképzésbe kultúra, élelmiszeripar, élelmiszer, fogyasztói magatartás, marketing, szakképzés, Leonardo da Vinci Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
A tárolási technológia idejének rövidítése, áthidalása Mezőgazdaság Dr. Szabó P. Balázs kutatóműhelye élelmiszertudomány, élelmiszertechnológia. Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Alacsony teljesítményű motorfékpad és görgős motorkerékpár teljesítménymérő próbapad mérési, oktatási feladatokra Mérnöki tudományok Motor-, ill. teljesítménymérő fékpadok bio hajtóanyagok vizsgálata, motorfék pad, motorkerékpár teljesítmény mérés Probléma orientált kutatás (alkalmazott-, piacosítható kutatás)
Alternatív technológiák hatása az élelmiszer feldolgozásra és az élelmiszerekre Mezőgazdaság Dr. Csanádi József kutatóműhelye élelmiszertudomány Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Az Európai Unió Élelmiszer-szektora Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Az egészséges táplálkozás támogatása sütőipari termékekkel Mezőgazdaság Dr. Szabó P. Balázs kutatóműhelye élelmiszertudomány Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Az emberi térd mozgásvizsgálata Mérnöki tudományok Az emberi térd mozgásvizsgálata emberi térd, mozgásvizsgálat, térbeli mechanizmus, pillanatnyi forgástengely, protézis-fejlesztés Probléma orientált kutatás (alkalmazott-, piacosítható kutatás)
Biológiai rendszerek aprózódási jellemzőinek vizsgálata Mezőgazdaság Dr. Gyimes Ernő kutatóműhelye biológiai rendszerek, élelmiszeripar Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Funkcionális élelmiszerek fejlesztése Mezőgazdaság Dr. Csanádi József kutatóműhelye élelmiszertudomány Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Fűszerpaprika őrleményben a zöld részek (csuma, szár, levél, biológiailag éretlen termésfal) arányának kimutatási lehetősége Mezőgazdaság Folyamatmérnöki kutatócsoport fűszerpaprika, aránykimutatás Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Gazdasági elemzések a magyar élelmiszeriparról Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Innováció az élelmiszeriparban. Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Intenzifikált membránszeparációs eljárások Mérnöki tudományok Környezettudományok Folyamatmérnöki kutatócsoport membránszűrés, szennyvíztisztítás, vízkezelés, ultraszűrés, nanoszűrés, komplex eljárások, vibrációs membránszeparáció, mikroszűrés, előkezelés, ózonkezelés, élelmiszeripari szennyvízkezelés, hulladékkezelés, melléktermék feldolgozás Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Ipargazdaságtan Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Kis- és középvállalkozások igényfelmérése Üzleti tudományok Kis- és középvállalkozások fejlesztése kutatóműhely közgazdaságtan, kkv, kis- és középvállalatok, kis- és középvállalkozások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Kiskérődzők tejtermelésének, tejminőségének javítása Mezőgazdaság Dr. Csanádi József kutatóműhelye élelmiszertudomány, állattenyésztés Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Konvencionális és alternatív élelmezési rendszerek Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Különleges élelmiszerek fogyasztási szokásainak növelési lehetőségei Üzleti tudományok Különleges élelmiszerek marketingje és fogyasztása agrárgazdaságtan, marketing, élelmiszer Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Lisztminősítő módszerek Mezőgazdaság Dr. Szabó P. Balázs kutatóműhelye élelmiszertudomány Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Mikrohullámú energiaközlés folyamatos áramlású rendszerekben Folyamatmérnöki kutatócsoport mikrohullámú kezelés, élelmiszeripari szennyvíziszap kezelés, iszapkezelés, biogáz hozam növelés, folyamatos áramlású mikrohullámú rendszer Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások alkalmazása élelmiszeriparban, vízkezelésben Mezőgazdaság Folyamatmérnöki kutatócsoport oxidáció, élelmiszeripar, vízkezelés Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások kombinációja membránszűrési műveletekkel Mezőgazdaság Folyamatmérnöki kutatócsoport membránszűrés, oxidáció Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
NanoSentry (Információszerzés – szubmolekuláris szinten agyi működési mechanizmusok részleteit illetően) Mezőgazdaság Dr. Soós József kutatóműhelye nanotudomány Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Olajos mag őrlemények és tovább feldolgozott termékeik laboratóriumi vizsgálati módszerei Mezőgazdaság Horváthné Dr. Almássy Katalin kutatóműhelye élelmiszertechnológia Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Omniszenzor – Flexibilis, célorientáló bioszenzor-rendszer kifejlesztése Mezőgazdaság Dr. Soós József kutatóműhelye alkalmazott biotechnológia Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Pneumatikus mesterséges izom alkalmazása robottechnikai feladatokra Mérnöki tudományok Pneumatikus mesterséges izmok vizsgálata és alkalmazása műszaki tudományok, pneumatikus mesterséges izom (PMI), karakterisztikák, nagypontosságú pozicionálás, statikus és dinamikus modellezés, ipari és humán célú alkalmazás, gépészet, robottechnika Probléma orientált kutatás (alkalmazott-, piacosítható kutatás)
Rezisztens keményítő felhasználása búzaliszt alapú termékek rostdúsítására Mezőgazdaság Horváthné Dr. Almássy Katalin kutatóműhelye élelmiszertechnológia Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Szemestermények eltarthatósági idejének növelése Mezőgazdaság Dr. Gyimes Ernő kutatóműhelye élelmiszeripar, szemes termények Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Technológiai folyamatok hatása az élelmiszer feldolgozás során az antioxidáns aktivitásra Élelmiszeripar Dr. Gábor Miklósné kutatóműhelye Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Természetes anyagok antioxidáns hatásának vizsgálata Mezőgazdaság Dr. Gábor Miklósné kutatóműhelye antioxidáns, természetes anyagok Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Táplálkozás-lélektan Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Térbeli mechanizmusok alkalmazása az emberi térd kinematikai vizsgálatában Sport- és egészségtudományok Biomechanikai mozgásvizsgálatok kutatóműhely emberi térd, mozgásvizsgálat, térbeli mechanizmus, optikai helyzet-meghatározás, pillanatnyi forgástengely, protézisfejlesztés Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Válogatott tanulmányok az élelmiszeripari innováció témaköréből Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Édesipari termékek biológiai értéknövelése Mezőgazdaság Dr. Gyimes Ernő kutatóműhelye élelmiszeripar, édesipar Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Élelmiszerek dúsitása természetes antioxidánsokkal Élelmiszeripar Dr. Gábor Miklósné kutatóműhelye Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Élelmiszeripari kis- és középvállalkozások fejlesztése Üzleti tudományok Kis- és középvállalkozások fejlesztése kutatóműhely közgazdaságtan, kkv, kis- és középvállalatok, élelmiszeripar, kis- és középvállalkozások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)
Új termék fejlesztési irányzatok a világ élelmiszeriparában és Magyarországon Közgazdaságtudomány Mérnöki tudományok Élelmiszeripar Az élelmiszeripar közgazdasági kérdéseit vizsgáló kutatások Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)