Research projects 16b5cb1397496f2590dec6c16f05753bab2f892c1e324c7b5412a8b13a5758a4

Kutatási projekt

Szív- és érrendszeri kutatások

Egyetemi egységek

Általános Orvostudományi Kar
Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet

Hasznosíthatóság szintje

Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)

Kulcsszavak

Kutatási projekt leírása

Az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete Prof. Dr. Varró András egyetemi tanár irányításával elsősorban szív-érrendszeri élettani, kórélettani és gyógyszerhatástani kutatásokkal foglalkozik.

 

A szív elektrofiziológiai működésének és a szívritmuszavarok (aritmiák) mechanizmusának kutatása során nagyállat (kutya, kecske) és rágcsáló (nyúl, patkány) in vivo állatkísérleteket, és in vitro szövet- illetve sejtszintű szíveletrofiziológiai vizsgálatokat végeznek továbbá gyógyszergyári megbízásos és pályázati jellegű gyógyszerfejlesztési feladatokat látnak el, amelyek arra irányulnak, hogy az eddigieknél hatásosabb és biztonságosabb antiarimiás (szívritmuszavar ellenes) gyógyszereket fejleszthessenek ki.

 

Mivel sok gyógyszer mellékhatásként súlyos, az életet veszélyeztető szívritmuszavart okoz, a csoport tagjai intenzív biztonságfarmakológiai kutatásokat folytatnak a gyógyszerek proaritmiás mechanizmusának tisztázásáért, illetve olyan vizsgálómódszerek kifejlesztése érdekében, amelyekkel az eddigieknél hatásosabban lehet felderíteni, illetve előrejelezni ezt a rettegett gyógyszermellékhatást.

 

A kutatók vizsgálják a szívizom ioncsatorna-készletét valamint a szív kalcium-homeosztázisát amelyek mind a szívizomerőre, mind a szívritmuszavarokra ható gyógyszerek kutatása során jelentőséggel bírnak. Emellett simaizom farmakológiai kutatásaikban koszorúértágító, vérnyomáscsökkentő és a péniszerek tágasságát szabályozó gyógyszerek hatását elemzik.

 

Az ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete több gyógyszer kifejlesztéséhez is hozzájárult. Ezek közül kiemelkedik a szívizomerőt fokozó Levosimendan, amelyet jelenleg szívelégtelenség és a Dronedarone amelyet a pitvarfibrilláció (szívritmuszavar) kezelésére a klinikai gyakorlatban is használnak. Emellett több – jelenleg kereskedelmi forgalomba még nem került – gyógyszerjelölt biztonságfarmakológiai vizsgálatát végezték el az utóbbi években a lehetséges proaritmiás mellékhatás megítélése szempontjából.

 

TUDOMÁNYÁGAK

Klinikai orvostudományokGyógyszerésztudományok