Research projects 16b5cb1397496f2590dec6c16f05753bab2f892c1e324c7b5412a8b13a5758a4

Kutatási projekt

Fájdalomkutatás

Egyetemi egységek

Általános Orvostudományi Kar
Élettani Intézet

Hasznosíthatóság szintje

Ismeretbővítő kutatás (alap- elméleti kutatás)

Kulcsszavak

Kutatási projekt leírása

Az SZTE ÁOK Élettani Intézetben a fájdalomérzés és a neurogén gyulladásos folyamatok vizsgálata jelentős múltra tekint vissza. A kutatások kezdete a kapszaicin, a paprika csípős anyaga elsődleges érző ganglionsejtekre kifejtett szelektív és specifikus neurotoxikus hatásának felfedezéséhez nyúlik vissza.

Prof. Dr. Jancsó Gábor kutatócsoportja munkája során olyan új technikákat fejlesztett ki (újszülöttkori kapszaicin kezelés, perifériás idegek lokális kapszaicin kezelése, illetve a kapszaicin subarachnoidealis térbe való juttatása), amelyek a fájdalomérző neuronok működését szelektíven és tartósan felfüggesztik. Ezek az eljárások a fájdalomkutatások standard módszereivé váltak. Kísérleti eredményeik új perspektívát nyitottak a fájdalom kutatásában és gyógyszeres kezelésében, rámutatva arra a lehetőségre, hogy a fájdalmat ott csillapíthatjuk, ahol az keletkezik, vagyis a primer fájdalomérző idegsejtek szintjén.

Újabb vizsgálataik direkt morfológiai és funkcionális bizonyítékokat szolgáltattak a kemény agyhártya kemoszenzitív fájdalomérző beidegzésére. A fejfájás kísérletes állatmodelljében kimutatták ezen idegek szerepét a migrénes fejfájás pathomechanizmusában.

In vitro kísérletekben kimutatták, hogy a neuronális gangliozidok fontos szerepet játszanak a kapszaicin-érzékenység molekuláris regulációjában és a hiperalgézia kialakulásához kapcsolódó akut szenzitizáció mechanizmusában. További vizsgálataik új típusú fájdalomcsillapítás lehetőségeinek feltárására irányulnak.

TUDOMÁNYÁGAK

Biológiai tudományokElméleti orvostudományok